Tyresö FF

Tyresö FF är en fotbollsförening som är baserad i Tyresö kommun i Stockholms län. Herrlaget har främst hållit hus i de lägre divisionerna, men damlaget har haft stora framgångar. 2014 hamnade Tyresö FF i olösliga ekonomiska bekymmer och i juni samma år blev de försatta i konkurs.

Historia
Föreningen grundades 1971 och levde länge en ganska undanskymd närvaro. Dock har de haft några framgångar genom åren. 1985 lyckades herrlaget kvalificera sig för division 1. De föll omedelbart ned igen till division 2. Historien upprepade sig 1990. Sedan 2008 har de varit förankrade i division 3. 2013 slutade Tyresö FF på femte plats. Efter konkursen blev även herrlaget lidande och sedan 2016 är de nere i division 4.

För damlaget har det gått betydligt bättre rent historiskt. De spelade i Damallvenskan 1993 till 1996, samt år 1999. Sedan tog det till 2010 innan de var tillbaka i Damallvenskan igen, men denna gång satsade de på att bli ett topplag. Redan 2011 slutade de på fjärde plats. 2012 blev de svenska mästare och 2013 kom de tvåa i serien. Det kan också nämnas att de tog sig ända till final i svenska cupen för damer 2011 där de förlorade mot Kopparbergs/Göteborg FC. År 2014 lyckades de mycket bra internationellt genom att ta sig till final i damernas Champions League. Matchen gick i Lissabon och man förlorade med 3-4 mot tyska fotbollsklubben VfL Wolfsburg. Sedan var det slut på festen.

Den ekonomiska kollapsen
Tyresö FF hade länge levt över sina tillgångar genom att bland annat betala höga löner till storstjärnor som brasilianska Marta. Flera landslagsmeriterade spelare som Jane Törnqvist och Caroline Seger har också tillhört Tyresö FF. Intäkterna var inte ens nära att vara i balans med utgifterna, trots stora framgångar i serien och åtminstone 2014 även internationellt. Nacka tingsrätt sa nej till förslaget om rekonstruktion och konkursen var ett faktum. Tyresö FF fick dra sig ur Damallsvenskan och alla resultat från innevarande säsong ogiltigförklarades. Damernas A-lag huserar nu i Division 2, Östra Svealand.