Svensk ligahockey

Ishockey är en mycket populär sport i Sverige och många drömmer om att en dag kunna spela med proffsen på isen.

Vilka olika sorters ligor finns det i Sverige?
Svenska hockeyligan (förkortas SHL och kallades tidigare för Elitserien) är den högsta ligan man kan spela inom i Sverige. Första gången ligan spelades var 1975/1976 och idag spelas totalt 52 omgångar av 14 olika lag som har kvalat in, följt av åtta lag i slutspelet. Det laget som kammar hem segern i slutspelet inom Svenska hockeyligan blir svensk mästare och priset är den klassiska Le Mat pokalen.

Hockeyallsvenskan är nivån precis under SHL. Ligan är liknande SHL, med 52 omgångar samt 14 lag. Matcherna spelas två gånger på hemmaplan och två gånger på bortaplan. Slutspelen är mellan lagen som hamnat mellan tredje och åttonde placeringen, och slutspelet mellan de bäst rankade lagen. Förlorarna inom Hockeyallsvenskan riskerar att flyttas ner till Hockeyettan, medan vinnarna hamnar i SHL.

Hockeyettan benämndes tidigare som Division 1 och är den tredje rankade ligan i Sverige. Under åran 1975-1998 var Hockeyettan den näst högsta ligan men sedan Hockeyettan sattes igång så har mycket hänt, ligans sammansättning har ändrats även på en regional nivå. Skillnaderna mellan åren har främst varit hur många grupper som existerat samt med hur många lag inom vardera grupp. Vidare så har skillnaderna också varit hur man kvalat in till nästa nivå, vilka som möter vilka med mera.

Vilka lag har haft stora framgångar inom ligahockeyn i Sverige?
Det finns flera olika lag som haft stora framgångar inom ligahockeyn i Sverige. Ser man till statistiken inom Svenska Hockeyligan så leder Färjestad BK. På en andra plats finner man Djurgårdens IF, följt av Brynäs på en tredjeplacering. Ser man istället till statistiken inom SM, ända från början 1922, så leder Djurgården, sedan Brynäs, Färjestad samt IK Göta.