Hockeyturneringar

Inom hockey anordnas det väldigt mycket olika typer av tävlingar. Både på internationell nivå och inom Sverige. Detta gör att det ibland kan vara svårt att hänga med i alla olika typer av tävlingar som finns, därför tänkte jag ägna den här artikeln åt att reda ut lite om vad det finns för olika typer av mästerskap inom ishockey.

Hockey i OS
Den mest prestigefyllda tävlingen inom hockey just nu är inom de olympiska spelen. Detta beror troligen på att det endast anordnas en gång vart fjärde år, men det beror också på att alla länders bästa spelare oftast kan ställa upp vilket innebär en maximal kraftmätning mellan olika länder. Om man räknar Sovjetunionen och Ryssland som samma land så har de vunnit OS-guld överlägset flest gånger, Sovjetunionen var under en period nämligen helt överlägsna inom ishockey. Ser man dem som separata länder är det dock Kanada som har vunnit flest gånger. Sverige ligger på en 2:a plats med 2 guld. År 2018 blev det Ryssland som under namnet OAR tog hem guldet på herrsidan, samtidigt som USA tog hem guldet för damerna.

VM i ishockey
En annan stor internationell tävling är världsmästerskapen i ishockey. Den är dock inte lika prestigefylld som OS eftersom den anordnas varje år och eftersom många av de bästa spelarna är upptagna av NHL-säsongen. Sverige hamnar även här på en fjärdeplats, däremot har Tjeckien fler guld än vad USA har ock hamnar på en tredjeplats.

NHL och Stanley Cup
Världens största liga inom ishockey heter NHL och står för National Hockey League. Den befinner sig i USA och Kanada och det är där alla de bästa spelarna från hela världen spelar. Vinnarna blir belönade med Stanley Cup-pokalen och säsongen utspelar sig varje år. Det lag som vinner Stanley Cup anses under året vara det bästa laget i världen.

SHL och SM-slutspelet
SHL står för Svenska Hockeyligan och är den svenska motsvarigheten till NHL. Det är den största ligan på klubbnivå inom Sverige och kallades tidigare för Elitserien. Efter att 52 gruppspelsomgångar är avklarade går de främsta lagen vidare till det stora SM-slutspelet där Sveriges bästa hockeylag ska krönas. Detta sker via playoff-möten där det lag som vinner flest utav sju matcher tar sig vidare till nästa omgång. Upplägget liknar på många sätt det som används i NHL och har näst intill blivit en lika stor folkfest.